Wilhelm Reich

Wilhelm Reich is ongetwijfeld de meest vooruitziende denker van de twintigste eeuw, een man wiens hele leven in het teken stond van de relatie tussen lichaam en vrijheid. Reich was de eigenzinnigste, briljantste en meest ambitieuze leerling van Freud. Hij kende net als zijn leermeester grote betekenis toe aan seksualiteit, en met name aan de levensenergie die daaraan ten grondslag ligt. Hij ontdekte dat een onbelemmerde doorstroming van deze levensenergie, van doorslaggevend belang is voor het psychisch en lichamelijk welzijn van de mens. Als deze energie tijdens de ontwikkeling van een mens is onderbroken, ontstaan er blokkades. Hij noemde dat lichaamspantsers. Deze pantsers kun je zien als een soort van lichamelijke en emotionele insnoeringen, door Reich segmenten genoemd, die je natuurlijke flexibiliteit, ademhaling en spontaniteit blokkeren.

De ontdekking dat verschillende gebeurtenissen tijdens iemands jeugd, aanleiding kunnen geven tot een bepaald lichaamspantser, en een daarbij behorende psychische gesteldheid, bracht Reich op het concept van de karakterstructuren. Deze karakterstructuren dienen als een soort van verdedigingsmechanisme rond bepaalde fasen in de vroege jeugd. Hoewel het uiteraard prototypen zijn worden ze veelvuldig gebruikt door lichaamsgerichte therapeuten om een bepaalde diagnose te stellen en van daaruit te werken met een client. Bijna alle hedendaagse vormen van lichaamsgerichte therapie borduren verder op de bevindingen van Reich. Een groothartig man met grootse ideeen en een uitzonderlijke moed en mededogen. Een van mijn grote voorbeelden en inspirators. Als bewonderaar en therapeut werk ik inmiddels ruim 45 jaar met zijn gedachtegoed. Voor uitgebreide informatie over Reich Klik hier

Ademwerk-opleidingen St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s