Oerangst

Oerangst heeft van oudsher het leven van de mens beheerst, het vergezelt ons van de wieg tot het graf. Iedereen heeft angsten, we zijn bijna overal bang voor. Bang voor onze baan, onze geliefde of ons leven te verliezen, bang voor de waarheid, bang om te voelen, bang voor verandering, enzovoort. Maar soms is er niet eens een duidelijk aanwijsbare reden voor de angst die we voelen. Toch kunnen angsten ook nuttig zijn, angst maakt ons alert en beschermt ons wanneer er gevaar dreigt. Angst leert ons aandacht te besteden aan dat wat er om ons heen gebeurt. Want we hebben een scherp waarnemingsvermogen nodig voor alles wat ons welzijn kan bedreigen. Angst is onze tom tom tijdens de reis door het leven.

Overigens valt het niet mee om angsten de baas te worden. Meestal ontkennen en onderdrukken we ze, in plaats van ons er aan over te geven. De reis door het leven is onvoorspelbaar, het is een voortdurende stroom wat alles doet bewegen en veranderen . Wanneer we met die stroom mee kunnen gaan, zullen we minder angstig zijn. We maken ons het meest angstig over wat gisteren plaatsvond of wat er morgen zou kunnen gebeuren. Goed beschouwd leven we altijd in het verleden of de toekomst. We maken ons zorgen over daar en straks en leven nauwelijks in het moment van nu. Het leven is onzeker, de enige manier om daar aan te ontkomen is te leven van moment tot moment, omdat het volgende moment helemaal niet zeker is.

Ademwerk-opleidingen. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s