Pantsers

Pantsers zijn chronische spierspanningen die we in de loop van de jaren om ons heen bouwen. Ze dienen ter bescherming van levenssituaties die ons angstig maken of pijn bezorgen. Maar wat eerst bescherming bood, wordt later een belemmering. Want wat we iemands persoonlijkheid of ego noemen is in feite zijn pantser; het is zijn opgeblazen borst, zijn opgetrokken schouders, zijn ingetrokken buik, enzovoort. Maar de essentie van iemands persoonlijkheid is zijn geblokkeerde ademhaling, het is de kern van de pantsering Het onderdrukt de natuurlijke impulsen om zich te uiten. De gespannen ademhalingsspieren beletten ons emoties  en gevoelens naar buiten te brengen. Hoe meer die spieren gespannen  zijn, des te minder tonen we onze gevoelens en laten we niets meer van onszelf zien.

Het is een onbewuste permanente gewoonte geworden. Ze ligt als een krampachtig ‘nee‘ in de ademhaling opgesloten. Doorgaans voelen we dat niet, en beseffen niet meer dat we constant onze gevoelens onderdrukken.  We voelen het alleen nog als het ons leven gaat ontregelen. Dat uit zich vaak in leegheid, onrust of slapeloosheid, enzovoort. We vormen  zo’n eenheid met ons pantser, dat we het niet meer herkennen, daarom denken we gewoon dat we zó zijn. Binnen onze eigen leefwereld klopt dit, maar we hebben geen idee hoe het ons leven beperkt. Als we onze lichaamspantsers niet herkennen zijn we ook niet in staat onszelf daarvan te bevrijden. Daar hebben we hulp bij nodig. Iemand die ons laat ervaren hoe het is om weer contact te maken hebben met de gevoelens die er nooit mochten zijn.

Ademwerk-opleidingen. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s