Onderdrukking

Onderdrukking betekent ‘ wegduwen ‘. Het is het wegduwen en blokkeren van energie-in beweging. Een proces van onderdrukking bestaat uit  vier elementen. Een innerlijke  ‘nee-houding’ is het eerste element van onderdrukking. Hierbij wordt de gedachte opgeroepen ‘ik wil dit gevoel niet’, ‘ik verzet me er tegen’. Omdat je als kind alles moest doen om te overleven, heb je geleerd emotionele energie zoals verdriet, woede en angst te onderdrukken.  Bijvoorbeeld, in plaats van verdriet -energie er uit te huilen, hield je deze in. Dit deed je om alsnog liefde te krijgen en  geaccepteerd te worden. Maar onderdrukte emotionele energie is nu alleen nog de onbewuste oorzaak  van  ongewenst gedrag, die je niet langer van dienst is.

Het tweede element van onderdrukking komt hier uit voort; de gevoelsenergie-in beweging van dat moment wordt hierdoor niet geaccepteerd. Het derde element van onderdrukking  zorgt voor fysieke samentrekking, dat zich uit in chronische spierspanning. Het vierde element onderdrukking betreft de ademhaling. Want als je een emotie wilt onderdrukken moet je ook de ademhaling onderdrukken. Ademen is voelen, telkens wanneer je niet wilt voelen ga je instinctief en onbewust minder ademen. Overigens doen deze vier elementen zich  niet achtereenvolgend voor, maar gelijktijdig. Ze zijn niet van elkaar te scheiden.. Elk element staat energetisch in relatie tot het andere. Je kunt energie-in beweging alleen onderdrukken door alle vier elementen te onderdrukken. 

Ademwerk-opleidingen. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s