Wat is actieve acceptatie?

Omdat uit te leggen zal ik een praktisch voorbeeld geven: Stel dat je in een rubberbootje over woelig, kolkende water vaart. Je moet wel accepteren dat je je in het rubberbootje bevindt, dat het rubberbootje  zich in het water bevindt en dat zowel het water als het rubberbootje zich met die snelheid en in die richting verplaatst. Je wens om ergens anders te zijn, iets anders te doen of de andere kant op te gaan, zou problemen en stress veroorzaken die je niets zouden opleveren. In plaats daarvan probeer je met de stroom mee te gaan en hoe beter het stroomt, des te beter zal het resultaat zijn. Tegelijkertijd moet je ook de peddel in je handen hebben. De peddel stelt je in staat om in de stroom je bedoeling kenbaar te maken en je richting te bepalen. Zonder peddel zou het meegaan met de stroom je naar ondiep water kunnen brengen of je zou tegen een rots te pletter kunnen slaan, of in een waterval terecht kunnen komen. Met de peddel kun je op een actieve en creatieve manier een zekere mate van controle uitoefenen op het verloop van de gebeurtenissen. Varend in de rubberboot van het leven doen wij er beter aan ons volkomen over te geven aan alles wat er gebeurt- om met de stroom mee te gaan- terwijl we tegelijkertijd naar manieren zoeken om op verantwoorde  wijze onze waarneming en de uitkomst te beinvloeden. Ons alleen overgeven maakt ons tot een passieve toeschouwer en waarschijnlijk tot slachtoffer van de omstandigheden, terwijl een te grote controle, die ten koste gaat van acceptatie , een verspilling van energie is  en tot onnodige strijd leidt. Actieven acceptatie vereist dat wij de ogenschijnlijke tegenstelling tussen overgave en controle met elkaar verzoenen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s