Catharsis

Catharsis (ontlading) betekent letterlijk zuivering of reiniging. De betekenis van catharsis in een therapeutisch proces is emotionele bevrijding. Het helpt je om je te bevrijden van opgestapelde spanningen, in de vorm van verdrongen emoties van angst, verdriet, boosheid of pijnlijke herinneringen. Bij sommigen mensen kunnen ontladingsbeperkende omstandigheden actueel in hun leven spelen. Maar de beperkingen kunnen ook het gevolg zijn van vroegere beperkende ervaringen.  Als ontlading niet, of onvoldoende kan plaatsvinden ontstaan er problemen zoals stress, druk, pijn, angst, psychosomatische klachten, enz. Er wordt de gelegenheid geboden om oude of te wel verdrongen emoties op een veilige manier te uiten. Een goed doorwerkte catharsis kan bijdragen tot een verruiming van iemands expressiepotentieel, omdat men hierdoor kan ontdekken dat de angst voor deze expressie grotendeels ongegrond is.

Ook ben ik van mening dat in bepaalde gevallen van  een corrigerende emotionele ervaring zeer zinvol kan zijn. Van bepaalde ervaringen in het leven kan men mogelijk pas afscheid nemen nadat men ze in alle hevigheid heeft doorleefd. Ook kan een goed doorwerkte catharsis er voor zorgen, om een bepaalde handeling of ervaring af te maken op het punt waar deze werd onderbroken, en men zich de betrokken emoties en gevoelens kan toe eigenen. Een goed opgebouwde ontlading doet veelal oude opgekropte spanningen  en emoties loslaten. Dit gaat gepaard met ongecontroleerde golven van energie, waarbij tintelingen, en vibraties door het lichaam stromen. Maar het kunnen ook allerlei schakeringen van kleuren en intense gevoelens van liefde, vrede, acceptatie en kracht zijn.

Ademwerk-opleidingen. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s