Levensenergie

Levensenergie ontdekte Reich toen hij aan de slag ging met zijn cliënten door hen aan te raken. Iets wat in de psychoanalyse  volkomen taboe was. Tot zijn verbazing ontdekte hij dat door het bewerken  van die spanningsgebieden, in de vorm van de veel voorkomende schrikreacties, de gebalde vuisten of de strakke buikspieren, de daar opgesloten emoties naar de oppervlakte  gebracht en los gelaten konden worden. Cliënten  herinnerden zich voorvallen van jaren geleden, waarbij ze gekwetst waren of iets tegen hun wil hadden ondergaan, terwijl ze nu de woede en wanhoop ondervonden die ze destijds niet hadden kunnen voelen. Vaak ging dat gepaard met een merkwaardige sensatie van door hun lichaam stromende energie, de zogenaamde streaming die ik zelf tijdens mijn eerste Reichiaanse sessies heb ervaren.

Ik kan dat gevoel nog altijd oproepen. Ik herinner me de spanning in mijn nek en schouders en vooral in de spieren rond mijn borstbeen. Een zo beklemmend gebied dat ik er als kind zelfs niet tegen kon als iemand het aanraakte. Ik durfde er niet eens met mijn hand naar te wijzen uit angst  voor die overweldigende afschuw die ik ‘het gevoel’ noemde. Waardoor ik om het te voorkomen nog meer verstrakte.  Maar ik weet ook nog hoe het voelde  toen die verkrampte plekken zachter  en losser werden. En daarna  dat ruisende, kabbelende gevoel in mijn armen en benen. Net  alsof iets te hard, en te massief begon te smelten. Was het mogelijk, vroeg Reich zich af, dat wat zijn cliënten voelde de levensenergie zelf was, die eerst gestold was en nu weer vrijelijk kon stromen?

Ademwerk-opleidingen. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s