Pulseren

Pulseren is uitzetten en samentrekken in een ritmische beweging. Dat is wat we een amoebe voortdurend zien doen als we dit eencellige wezentje onder een microscoop bekijken. Normaal gesproken kan de amoebe ongehinderd uitreiken, zoals bij het uitreiken naar voedsel. Maar bij gevaar van buitenaf trekt het zich samen. Wij reageren  net zo. Ons leven is ook een proces van openen en sluiten. We gaan steeds verder open naarmate we groeien. Doorgaans reiken we uit naar datgene wat aangenaam, belangrijk en interessant is en trekken samen als we ons bedreigd, afgewezen of gekwetst voelen. We trekken ons samen net zoals de amoebe. Wanneer we bang zijn is de samentrekking extra sterk. Je huid  wordt koud en vochtig. Je bloed trekt weg uit de bovenlagen. Je polsslag is snel en je ziet niet scherp omdat je pupillen groter worden. Je geslachtsdelen trekken zich samen en worden gevoelloos.

De spierspanning die ontstaat bevind zich in een permanente contractie waardoor een lichaamspantser gestalte krijgt. Dit pantser komt tot stand om de angst te verminderen en pijnlijke gevoelens tegen te houden. Maar ook om te voorkomen dat we ons niet overgeven aan de emotionele energie waar we ook zo bang voor zijn. Een pantser heeft het vermogen om datgene wat onaangenaam is niet te voelen. De gespannenheid blokkeert letterlijk  onze energiestroom. Mensen die in een pantser zijn opgesloten zijn vaak koud – ze zijn emotioneel kil en ook gevoelig voor temperatuurverschillen. Ongepantserd contact is simpel, spontaan, direct. Zonder pantser hebben we volledig contact met anderen en met ons zelf. Energie stroomt door ons lichaam. We zijn dan een warme vrij bewegende persoonlijkheid  

Ademwerk-opleidingen. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s