Onderzoek Ademwerk

Onlangs heeft er vanuit de psychologie een grootschalig onderzoek plaatsgevonden met betrekking tot ademwerk. Het doel van het onderzoek was het nauwkeurig identificeren van therapeutisch ademwerk en wat zij voor invloed hebben op lichaam en geest. In dit onderzoek kwam naar voren dat de meeste vormen van ademwerk niet significant van elkaar verschillen. Zij maken allen gebruik van de ‘verbonden ademhaling’  om in contact te komen met verdrongen materiaal, en om emotionele ervaring te verdiepen Helaas is er vaak een gebrek aan een theoretisch raamwerk en ontbreekt enig wetenschappelijk onderzoek, met uitzondering van het werk van Stanislav Grof en Wilhelm Reich.

Ook  de talrijke  z.g ‘neo-Reichiaanse’ therapieën blijven beneden het niveau  van Reichs authentieke werk. Reich wordt erkend als grondlegger van een psychotherapeutische benadering die zich concentreerde op  zowel de psychische als de somatische aspecten van het karakter van de mens. Het bestaat uit intensief ademwerk en subtiel lichaamswerk met de karakterstructuren als verbindende factor. Reich verdeelde het lichaam in zeven gebieden( segmenten) waar de chronische spierpantsers ( pantsers) zich hebben vastgezet. Een karakterstructuur is een overlevingsstrategie. Deze strategie ontstaat in de kindertijd. Zij bestaat voornamelijk uit pogingen om met de buitenwereld in contact te treden en tegelijkertijd de mogelijkheid open te houden om er aan te ontsnappen.  Een goede training en vooruitziendheid van de therapeut is vereist om het risico van fysieke interventies die verkeerd worden geïnterpreteerd te vermijden. Ook moet hij voldoende getraind zijn in het herkennen van zowel neurotische ademhalingsbeperkingen als spierpantsering Onjuiste diagnose kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de cliënt.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s