Reich als therapeut

In het grootste deel van zijn leven als therapeut werkte Reich met mensen die gepantserd waren. Deze mensen blokkeerden hun emoties en waren niet in staat om zich vrijelijk uit te drukken. Ze waren vaak chronisch geblokkeerd en hadden moeite om zich te uiten op een gezonde manier. Deze mensen kwamen in die tijd niet vaak in psychotherapie, omdat psychotherapie toen nog niet zo bekend was. Mensen die niet gepantserd waren, waren ook niet zo bekend bij Reich. Deze mensen hadden vaak de neiging om hun emoties te uiten op een impulsieve en ongecontroleerde manier. Ze hadden weinig controle over hun emoties en konden soms onvoorspelbaar zijn. Reich ontdekte dat mensen die hun gevoelens zwaar en chronisch blokkeren de mogelijkheid hebben om zich van dit pantser te bevrijden. Dit was een uitkomst zijn voor deze mensen.

Soms voelen ze hun hele leven veranderen naarmate ze in staat zijn om te huilen of boos te worden. Wanneer mensen in staat zijn om hun pijn uit te drukken in huilen, zijn ze ook in staat om plezier te ervaren, omdat deze emoties tegengesteld zijn, maar ook één geheel vormen Wanneer ze pijn blokkeren, blokkeren ze tegelijkertijd het vermogen tot plezier. Mensen die woede blokkeren, houden die woede dus tegen en dat zit hen in de weg  om hun hart te openen. Mensen die chronisch bang zijn en hun angst blokkeren, kunnen niet meer vertrouwen. Vertrouwen is de tegenovergestelde emotie van angst. Door samen te werken met een goede therapeut, kunnen ze hun blokkades vrij maken, zodat ze weer bang kunnen en mogen zijn. Wanneer ze weer angst kunnen ervaren, krijgen ze ook het vermogen om te vertrouwen weer terug. Voor deze mensen is het bevrijden van hun pantser een groot geschenk. Ze worden zich  bewust  dat ze emotioneel weer levend zijn geworden. Het pantser had hen gedood en het bevrijden ervan geeft hen de kans  om opnieuw te gaan leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s