Pantsering en Zenuwstelsel

Pantsering en zenuwstelsel blijken invloed op elkaar uit te oefenen Wilhelm Reich concludeerde dat pantsering te maken heeft met een langdurige verstoring van het vegetatieve zenuwstelsel. Onze stressrespons die bestaat uit vechten of vluchten is bedoeld voor een acute reactie. De stressrespons mobiliseert het hele systeem en  vreet energie. Langdurige stress put ons lichaam uit. Pantsering is in wezen terug te leiden tot het niet meer kunnen reguleren van het sympathische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel is een stimulus tot vechten en vluchten als we bedreigd worden. Daar waar het sympathische zenuwstelsel leidt tot spanning,  zorgt het parasympathische zenuwstelsel voor ontspanning. We hebben het parasympathische zenuwstelsel nodig om te kunnen ontspannen, maar het is ook in het parasympathische systeem waar de energie in beweging stolt, waardoor we niet meer kunnen vechten of vluchten. Er is dan vecht- en vluchtenergie die onderdrukt wordt. Dat is de energie die voor pantsering zorgt.

Boosheid bijvoorbeeld hoort bij de vechtreflex. Boosheid is een emotie die tot actie aanzet, Wanneer ze onderdrukt wordt blijft ze weerstand bieden, want ze wil zich uitdrukken. Zo  heeft men ontdekt dat de meeste rugklachten te maken hebben met onderdrukte boosheid, zelfs nog uit de kindertijd. Niet alleen boosheid, maar alle onderdrukte emoties verstoren de spontane stroom van de levensenergie door het lichaam. Reich ontdekte dat de energiestroom in het lichaam, eigenlijk fundamenteler is voor de conditie van het menselijke organisme, dan gedachten en emoties. Iemand die depressief is, bijvoorbeeld, heeft veel onderdrukte emoties. Zo iemand kan zijn  emotionele staat niet veranderen door alleen maar positief  te denken. Het lichaam zal eerst de pantsering moeten loslaten. Pantsering is de oorzaak van de meeste fysieke maar ook van de veel emotionele en psychische problemen. De drietrapsraket;  adem, beweging en stem zijn nodig om onze spontaniteit, vitaliteit, creativiteit en levenslust weer te herstellen.

Ademwerk-opleidingen. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s