Emotie economie

Reich richtte zijn werk zowel op het individu als op de maatschappij als geheel en hij was van mening dat bepaalde structuren en mechanismen in de maatschappij, zoals autoriteit en onderdrukking, bijdroegen aan wat hij ‘bepantsering’ noemde. Deze bepantsering leidde tot een verstoring van de gezonde stroom van emoties en energie in het individu en de maatschappij als geheel. Reich ontwikkelde de theorie van de “emotie-economie”, waarbij hij stelde dat de maatschappij bepaalde emoties onderdrukt en onder controle houdt, wat leidt tot bepantsering op individueel en maatschappelijk niveau. Hij geloofde dat een revolutie in de emotie-economie nodig was om individuele en maatschappelijke bevrijding te bereiken. Om deze bevrijding te bereiken, benadrukte Reich het belang van seksuele bevrijding en de integratie van seksualiteit in het dagelijks leven. Reichs werk had een enorme invloed op de ontwikkeling van de body & mind wetenschappen en de alternatieve therapieen. Zijn werk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van verschillende therapeutische technieken. Deze technieken richten zich op het verminderen van bepantsering en het bevorderen van een gezonde stroom van emoties en energie in het individu.

Reichs ideeën hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de humanistische psychologie, waarbij de nadruk wordt gelegd op de unieke ervaringen en het potentieel van het individu. Ondanks de impact die Reichs werk heeft gehad, was zijn theorie van de orgone-energie controversieel en heeft hij veel kritiek gekregen vanuit de wetenschappelijke gemeenschap. Reich geloofde dat er een universele energie bestond die hij ‘orgone-energie’ noemde en die hij beschouwde als de oorzaak van gezondheid en welzijn. Hij beweerde dat de orgone-energie kon worden geconcentreerd en gebruikt voor therapeutische doeleinden, en ontwikkelde de orgon-accumulator om dit te bereiken. Echter, zijn ideeën over de orgone-energie zijn nooit wetenschappelijk bewezen en zijn experimenten zijn bekritiseerd vanwege een gebrek aan objectiviteit en reproduceerbaarheid. Desondanks blijft Reichs werk van belang voor de body & mind wetenschappen en de ontwikkelingen van alternatieve therapieen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s