Ademwerk

Ademwerk staat centraal in het lichaamsgerichte therapeutische werk. Het is de verdienste van Reich dat hij een belangrijke betekenis heeft toegekend aan het ademwerk. Hij wist dat iemands ademhaling direct verband houdt met zijn emotionele toestand. ‘Psyche’ komt van het Griekse woord  ‘ziel’ dat oorspronkelijk ‘levensadem’ betekende. Via je ademhaling probeer je je gevoelens onder controle te houden. Bij kinderen is dat een van de eerste  verdedigingsreacties. Let maar eens op bij een kind dat wordt uitgefoeterd door zijn ouders, of wordt geplaagd door andere kinderen. Het zal vrijwel direct oppervlakkiger en moeizamer gaan ademen. En na afloop zal het misschien instinctief even diep ademen om de ademhaling  weer te herstellen. Of niet. En dan blijft de ademhaling na een paar van dergelijke situaties permanent aangetast, om zo gevoelens minder hevig of dood te maken. Maar ook met een beperkte ademhaling kan je lichaam zich wapenen.

Als kind hield je je adem in om niet te hoeven huilen. Je trok je schouders naar achteren en spande je borstkas  om je woede in te houden. Je vernauwde je keel om niet te schreeuwen. En al deze manoeuvres beperkte de ademhaling. Als volwassen kun je daar mee doorgaan om dergelijke gevoelens te kunnen beheersen. Dan zit je nu in een vicieuze cirkel. Je hebt je ademhaling beperkt om pijnlijke emoties te onderdrukken. Maar hierdoor ben je juist heel kwetsbaar geworden voor emotionele pijn, terwijl beperking van je ademhaling ook zeer schadelijk is voor je emotionele gezondheid. Diep ademhalen daarentegen, laad je op en brengt je letterlijk tot leven. Je ziet er beter uit en voelt je beter. Je ogen schitteren. Je spieren hebben de juiste spanning. Je huid heeft een heldere kleur. Je lichaam is warm. Je kunt beter je emoties uiten en je bent ontspannen.   

Ademwerk-opleidingen. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s